Жителите на Хитрино за момента имат нужда само от финансов ресурс, от топлина и протегната ръка. Това заяви директорът на Българския червен кръст /БЧК/ Христо Григоров.

Той посочи, че хората там нямат нужда от одяла и дрехи, за момента това не е необходимо. „Няма нужда и от доброволци. В момента зоната около Хитрино е затворена и никой не може да влезе вътре. Ако впоследствие има нужда от нещо, БЧК ще отправи апел“, добави Христо Григоров.

Той изброи мерките, които БЧК предприема за пострадалите при трагедията.

„Първо, активирахме телефон 1466. Този номер досега беше за бежанците. От 18.00 часа снощи всички средства вече отиват за Хитрино. Независимо от това все още се изписва, че са дарени 1 лев за бежанците, но това ще бъде коригирано днес или утре от мобилните оператори. Хората могат да бъдат спокойни, че парите им отиват по предназначение“, подчерта Христо Григоров.

„Второ, активирахме банковата сметка за бедствията, която беше по време на Бисер, Перник ... навсякъде, където имаше бедствие. Гражданите и бизнесът могат да дадат пари“, каза още той.

Григоров заяви, че за момента нашият призив към българите е да помогнем и да съберем финансов ресурс. „Тези средства ще бъдат разпределени отново чрез един обществен съвет, за да има пълна прозрачност и да се знае, че 1 лев е даден и този 1 лев е стигнал до хората“, каза още директорът на БЧК.