Христо Иванов започва нов политически проект, като началото му беше дадено на среща наречена "Говорим за България". Тя се състоя в петък вечер - 9 декември - на датата, на която Иванов подаде оставката си преди една година като правосъден министър, след провала на съдебната реформа в парламента. Той обясни, че събира широка общност, която ще прерастне в политически проект, а на въпроси на медии след срещата отговори, че планират участие на предстоящите предсрочн избори.

"Без политическо действие проблемите на страната с корупцията и липсата на върховенство на правото няма да се случат. Това, което трябва да се случи, е да има една широка общност от граждански структури, политици и политически партии и като част от тази общност ние ще стартираме политическа партия", каза Иванов след като той, Кристиан Таков и Мануела Малеева говориха в залата на "Независим театър" в София. Срещата беше обявена като първи разговор, а въпросът на нея "Има ли българска мечта".

Според Иванов 

новата партия трябва да бъде "отвъд дясното" и чисто партийното в широк фронт срещу корупцията

което е и стратегическата цел на новата формация.

Идеята на върховенство на правото е водеща за Иванов и на тази основа може да се сътрудничи и с други партии.

"Целта ни е да явим на следващите избори", заяви той и добави, че се надява на помощ от чистия бизнес. "ГЕРБ имаше десет години да докаже, че може да се справи с корупцията, но тази партия има да преживее катарзис", каза Иванов на въпрос дали може да си сътрудничи с партията на Борисов.

Ако нещо ще се ражда, не трябва да е традиционна партия, а електорална партия, каза в изказването си Кристиан Таков. "Ние не можем да обещаем постец в общинската администрация. Нашата таргет група е друга и не би трябвало да се опитваме да постигаме 60-70%.", каза Таков. "С компромиси и неясноти няма да привлечем никого. С този

отдавна чакан политически субект можем да разчитаме на мрежови структури. На силни и безкомпромисни личности

каза Таков. "Не трябва да имаме коалиция по принцип, а принципна коалиция. Сигурен стълб в бурно море не е голямата маса, която се носи по вълните, а малката скала, само на която може да свети фар", добави Таков.
Според него трите основни цели на новата формация трябва да са правосъдната реформа, борбата с корупцията и образованието или

мечтата за справедливост, мечтата да почтеност и мечтата за знание

"Ще бъдем непрекъснат трън в петата. Ще изобличаваме. Ще опитваме през всички възможни органи да сезираме Конституционния съд....Властимащите трябва да бъдат в перманентен дискомфорт", очерта как вижда работата на бъдещата партия Таков.

В изказването си Христо Иванов разказа една история, която му се е случила в град, който не назова. В ресторант в който вечерял, получил бутилка шампанско. Човекът, който е изпратил бутилката, се представил като Митьо Моторчето, собственик на кариера за чакъл и казал, че е станал привърженик на съдебната реформа. "При мене дойдоха от ГЕРБ и ми казаха, че кариерата вече не е моя. Адвокатът каза, че ако не съм от ГЕРБ, не мога да си платя на съдията", разказал Моторчето. Бившият правосъден министър се пошегува, че човекът искал да се върнем към демократичната корупция.

Това, което се случва е, че корупцията не стои да едно място, а се разширява и изяжда още институции, каза Иванов.

В залата бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, Трайчо Трайков, депутатът Мартин Димитров, представители на "Зелените" и познати от протестите лица.