Община Русе напредва решително в състезанието за приз на Министерството на туризма в една от 160-те обявени от ведомството категории. Русе участва в надпреварата за „Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм“. Гласуването започна миналата нощ на www.tourismawards.bg. Вчера следобед начело бе излязла община Стара Загора, която към три следобед бе събрала 45.58 на сто от всички подадени гласове. Русе се нареждаше непосредствено след нея, като вотът за дунавската столица съставляваше 29.20 на сто. Далеч назад оставаха следващите - трети бе Пловдив с 6.53 процента, а четвърти - Велико Търново с 6.19 на сто. 
Гласуването ще продължи точно десет дни - до 18 декември, като всеки може да даде своя вот еднократно в една от определените 16 категории. Годишните награди в туризма се връчват за първи път, обясняват от ведомството на министъра в оставка Николина Ангелкова.
Над 200 кандидатури са постъпили за 15 от категориите, в 16-ата „Изборът на българите“ номинираните са предварително определени. Всички кандидатури са били разгледани и оценени в съответствие с критериите на Световната туристическа организация. В категория „Културно-исторически туризъм“ Русе се състезава с още 14 общини. 
Малката Виена участва още в категориите „Туристическа дестинация“ /там засега са се откъснали Велинград и Шумен, Русе остава доста назад с едни 2.93 на сто от вота/ и „Изборът на българите“. „Изборът“ всъщност представлява списък на популярните „100 туристически обекта“, като министерството предлага всеки да избере сред тях свой любим. Русе там заема позициите от 50 до 50 б, като 50 се повтаря два пъти - първия път с енигматичното „Къща-музей“ /коя ли по-точно?!/, и втория с Пантеона на възрожденците. 50 а са Ивановските скални църкви, 50 б първи път - Скален манастир /може би Басарбовския?/ и 50 б втори път „Музей“ /вероятно Историческия музей в Русе/. До вчера следобед Ивановските църкви и Скалният манастир имаха по 2 гласа, а музеят - 1, останалите два обекта - 0. Според регламента на министерството всеки от обектите трябва да има поне 10 гласа, за да се включи в състезанието, което ще излъчи победител. 
Победителите ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември.