За Харалампи Тачев - българския художник, който се смята за баща на стила сецесион у нас, разказва интригуваща изложба, подредена в една от залите на Историческия музей. 
Русе е единственият град извън столицата, където ще бъде показана експозицията, подготвена от Музея за история на София, Държавна агенция „Архиви“ и Централния държавен архив. Експонатите са събирани от няколко институции, което не е лесна работа, затова се радваме, че успяхме да убедим колегите да покажат тази изключително интересна сбирка в нашия град, каза вчера директорът на РИМ проф.Николай Ненов. Той припомни, че Харалампи Тачев първи започва да рисува в стила, известен още във Франция като ар нуво, като в България той първоначално е наричан старобългарски модерн, тъй като използва доста елементи, характерни за изобразителното изкуство на старата българска държава.
Самият Тачев е автор на герба на София, той ръчно е изписвал и рисувал важни държавни документи като решения на цар Борис Трети по повод юбилея на писателя Иван Вазов. В изложбата са показани образци на такива официални писма, много илюстрации към книги, планове за стенописи и интериорни украси. 
Харалампи Тачев е бил един от художниците, поканени при изрисуването на катедралния храм „Св.Александър Невски“ в София. За русенци обаче ще бъде любопитно да научат, че бащата на българския модерн е изписвал и две русенски църкви. Едната е била разрушената през 70-те години „Всех Святих“, където той е рисувал интериора. Другата е „Успение на пресвета Богородица“ в парка, където са съхранени рисуваната от Харалампи Тачев орнаментика около прозорците и детайл в дъгите на арковидните колони. Тачев е рисувал първо тук - през 1937 г., а през 1938-39 г. е работил по „Всех Святих“.