Депутатите решиха глобите за превишена скорост да станат двойни. Това стана факт чрез приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

За глобите при висока скорост има три хипотези – в населено място, извън населено място и опасни товари или обществен превоз на пътници. Най-високите глоби са, когато има превишаване на скоростта над 50 км/ч от ограничението, в населени места-глобата е 700 лв., а в извън населени места е 600 лв.

При опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лв. Над 50 км над ограничението за всеки 5 км отгоре се вдига глобата с 50 лв. „Глобата няма лимит. Ако карате със 100 км над превишението, до 50 км действа глобата, която е наложена. След това за всеки 5 км се вдига с още 50 лв. глобата. Никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица. С МВР трябва да се синхронизира събираемостта. Хубаво е да имаме високи глоби, но е хубаво и да ударят нарушителите по джоба, за да има ефект”, обясни председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев.

Другата голяма промяна, която е много важна, е дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от собственик. Тогава се свалят двата номера на колата и регистрацията на моторното превозно средство от 6 до 12 месеца. Това може да се случи, ако се кара без шофьорска книжка, ако се шофира с алкохол в кръвта над 0.5 промила на 1000 или ако водачът откаже да бъде тестван с техническо средство за алкохол или наркотици.

След изтичането на този срок регистрацията на автомобила трябва да се започне наново.