Президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов отказа обстоен коментар по повод решението на БФС клубът да бъде наказан с глоба от общо 2800 лева и да играе един домакински мач без публика. 
„Безкрайно съм разочарован! Когато всичко върви, героите са едни. Когато има проблеми, виновник за тях съм само аз. Защо аз? Ами вижте какво пише по форумите! ... На стадиона има камери, има записи, всичко се вижда. Иде ми да захвърля всичко. Въобще не ми се говори повече“, каза лаконично вчера д-р Симеонов пред „Утро“.
А форумите са пълни с конспиративни теории - кой, как и къде е застанал, защо е застанал, кой блъскал по оградата на сектора с фенове на „Локомотив“ /Горна Оряховица/, чия е вината, че нямало полиция в буферните зони, кой подклаждал напрежение, кой печели от това наказание и т.н.
Един от феновете разказа пред „Утро“ как младеж от агитката на „Дунав“ попитал по едно време учтиво един от полицаите на „Лудогорец Арена“ дали може да се запалят факли и димки. Полицаят отговорил още по-учтиво и насърчително: „Палете, давайте!“. 
Като че ли юнаците, драснали клечката, стъпват за първи път на стадиона и никога не са чували как дикторът обяснява на два пъти поне преди всеки мач, че не се допуска използването на каквито и да е било пиротехнически средства. 
Ако е от наивност, здраве му кажи. Само че случаят с наказания за „Дунав“ след мачове в Разград не е първи. Събраха се няколко. 
Другото - ако БФС иска да откаже феновете да ходят на мач, го прави твърде успешно. Чак за такъв екшън според размера на суровото наказание въобще не може да се говори. Само че Съюзът използва и най-малкия повод да напълни касата си. Рекетьорската бригада действа след всеки кръг, без да си дава сметка, че така убива интереса към футбола. Вижте само колко е спаднала посещаемостта на другите мачове!
Мотивът пък за глобата от 2 бона и мач без публика е убийствен: „За иницииране на бой с другия отбор“.
Какво значи „иницииране“? Кой срещу кого - футболисти срещу футболисти ли? Имало ли е „бой“? Ако е имало такива сценки след мача, за каквито всички в публиката и от щаба на „Дунав“ отричат, защо на се посочени конкретни имена с конкретни наказания? Дисцплинарната комисия мълчи, а обикновено не пропуска да забие ножа до последно.  
Да, „Дунав“ може да е несимпатичен за върхушката, но е един от малкото отбори, които правят шоу и нещо смислено в шампионата. Такива клубове не бива да се прицел за подигравки. Те заслужават най-малкото повече уважение. 
Както е тръгнало, БФС ще откаже истинските фенове да ходят по стадионите. Прави го твърде успешно. Само че в столицата не подозират какво харакири си подготвят. Друг е въпросът, че някой май по върховете на централата в София се уплаши от доброто класиране на „Дунав“ и реши да доналива напрежение с подобни безпощадни санкции. За едни - като намаленото наказание на Курьор, може да има компромиси, за други - бой до посиняване заради „иницииране“. И кой почели? Само ковчежникът в БФС, който трябва да осигури добрия живот на оялите се членове от разни комисии, делегати, съдии и прочие прислужващ персонал. При това някои от клубовете далеч не са толкова богати. За тях всяка глоба означава мъчително източване на кръв. 
Да кажем още и за няколко зрънца, които се правят на големи фенове. Ако ги питаш за имената на футболистите и на кои постове играят, ще мънкат и ще гледат като глупаци. Отидат ли обаче на стадиона, се правят на велики и вършат простотия след простотия, може би и заради поразмътените от бира глави. Казвали сме го и друг път - благодарим, но за такива „фенове“ няма място на стадиона. Мярката за тях трябва да е само една - след обстоен преглед на записите материалите да бъдат предадени на прокуратурата и съдебната тояга най-сетне да заиграе здраво. Първо, да платят глобите от собствения си джоб, а после да си гледат мачове по телевизията. Някои от тях - и зад решетките. Друго спасение от шепата празноглави рецидивисти няма.