„Свинекомплекс Голямо Враново - Инвест“ стана първият български месопреработвател, включил се в кампанията „Купувам българско“ и в подкрепа на българските производители. Инициативата на БНТ 2 стартира преди две години с идеята да покаже предимствата на родните производители и преработватели, които изцяло ползват българска суровина. Екипи на телевизията извършват щателна проверка дали предприятието наистина разчита само на родни продукти и удостоверява това със специален стикер, който фирмата може да поставя на своето производство.
За нас беше изненада, че сме първото месопреработвателно предприятие, включило се в инициативата, но както разбрахме - никой преди нас не е могъл да докаже, че работи изцяло с българска суровина. За нас беше лесно, защото сме свинекомплекс и произвеждаме сами месото, с което работим, обясни изпълнителният директор на „Свинекомплекс Голямо Враново - Инвест“ Миленка Димитрова. Стикерът вече е поставен във всички магазини на фирмата, включително и щанда му на площада, където свинекомплексът се представя в рамките на Коледния базар и предлага изгодно всякакви мръвки и колбаси за трапезата. Скоро уникалното за България удостоверение за качество ще бъде вградено и в етикетите на всички продукти.
Потребителите трябва да разберат, че най-гарантирано е качеството на месото от този, който притежава суровината, а суровината я притежаваме ние, свинекомплексите, каза Димитрова. Ние можем да предложим и най-добро съотношение качество/цена, тъй като другите преработватели трябва да купуват прасетата от нас, а ние няма как да им ги продаваме по-евтино. Другият начин да продават по-евтино е да купуват вносно свинско месо, което обаче отстъпва като качество от нашето. В Европа хранят животните с отпадъци от хранителната промишленост. При нас това го няма, от 10 години имаме собствен фуражен цех и храним прасетата само със зърно - царевица, пшеница и ечемик, обясни Миленка Димитрова.
„Свинекомплекс Голямо Враново - Инвест“ отглежда над 20 000 прасета, притежава 3000 дка посевни площи, силози за 7500 тона зърно, собствен фуражен цех и модерен цех за месопреработка. Компанията има 13 фирмени магазина, шест от които в Русе.