Две дискусии и една творческа работилница включва поредното издание на медийния фестивал „Българската Европа“, стана ясно на пресконференция вчера. Домакин на медийния форум, организиран от сдружение „Европейски пространства“, за трети път е Канев център на Русенския университет. Подкрепяме този форум, тъй като за университета винаги е било важно да отстоява каузи, които са съществени за обществото, каза ректорът проф.Велизара Пенчева. 
Дискусиите в рамките на фестивала са „Референдумът - инструмент за гражданско самосъзнание“ и „През телевизията в политиката“, а уъркшопът е насочен към интерактивната журналистика и документалистика, съобщи Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства“. Тя посочи, че за фестивала се очаква в Русе да пристигнат Ивайло Дичев, Иво Драганов, който е и председател на журито, определящо ежегодните награди на феста, Арман Бабикян, Георги Лозанов, Огнян Златев - председател на Представителството на Еврокомисията в София, което е съорганизатор на русенския медиен форум. 
Даваме възможност на русенската публика да се срещне с новото българско кино, каза директорът на фестивала Димитър Липовански. Той открои игралната драма „Потъването на Созопол“, вече спечелила 13 номинации и 12 награди, която русенци ще могат да видят на 13 декември от 19 ч в Канев център. Преди това пак там ще бъдат връчени тазгодишните награди на „Българската Европа“. Представяйки филмовата програма на феста, Липовански заяви, че Русе се нуждае от независим киносалон, като недвусмислено кимна към седящите до него - ректора на РУ проф.Велизара Пенчева и председателя на Общото събрание чл.-кор.Христо Белоев. Опитах се да доведа тук европейските филми, номинирани за наградите „Лукс“, но те ще бъдат прожектирани в Ловеч, тъй като от русенските комерсиални киносалони са им поставили напосилни условия, каза Липовански.