Меломаните могат отсега да тръпнат в предвкусване на пиршеството за духа, каквото се очертава да представлява следващото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“. То ще започне на 10 март - датата на откриването се изтегля малко по-напред от традиционния старт на празниците в средата на март. Причината е желанието ни да останем в рамките на името на фестивала и да се вместим в месец март, като спазим другата традиция - откриването да е в петък, а закриването - в неделя, каза за „Утро“ артистичният директор на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова. При начало на друга дата, щяхме да влезем в април, уточни тя. 
Тази седмица проектът за програмата и бюджета на празниците предстои да мине през 6 постоянни общински комисии, преди да бъде гласуван на предстоящото заседание на общинския съвет.  
Фестивалът „Мартенски музикални дни“ остана комай единственият най-дълго просъществувал в страната фест с класическа музика, който запазва реномето си на авторитетно място за срещи на виртуози от различни държави, сцена за майсторство, но и за арт експерименти, като привлича публика от София, от страната и от чужбина. 
В програмата на 57-ото издание се предвижда силна селекция от български и международни артисти и състави от 14 страни на Европа и света. Около 700 участници ще сътворят 40 събития, дебюти, премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби.
Сред имената, които със сигурност ще настроят меломаните на вълна „Очакване“, са руският виолист и диригент със световна слава Юрий Башмет и ансамбъл „Московски солисти“, солистичният екип на Chicago Jazz Philharmonic, забележителният Саксофонен квартет „Signum“ заедно с уникалния литовски акордеонист Мартинас Левицкис, популярният чешки квартет „Clarinet Factory“, виртуозният струнен ансамбъл „12 Еnsemble от Великобритания. Публиката ще се докосне до изкуството на Софийска филхармония, на прочутия майстор на старата италианска песенна традиция Марко Бисли с неговия старинен ансамбъл, именития немски баритон Матиас Гьорне, световно известния китайски диригент Лио Куокман. Русенци ще се радват отново на международно признатите Светлин Русев, Евгени Божанов и Мариета Петкова, Минчо Минчев, Николай Минчев и др. За трети път на сцената на ММД ще излезе знаменитият Фестивалер оркестър с русенски възпитаници под палката на маестро Емил Табаков. Една от предстоящите премиери ще бъде „Кавалерът на розата“ на Щраус, режисьор ще бъде отново Вера Немирова, която ще работи с Русенската опера - името й само по себе си е обещание за нова творческа провокация след „Катерина Измайлова“ преди две години.  
Предложението за бюджет на фестивала е 350 000 лв., като 170 хиляди са от общинската субсидия, а 180 хиляди се очаква да дойдат от собствени приходи: билети, спонсори, проекти и дарения.