Търпим драстично увеличение на данък сгради, без да има значително подобряване в инфраструктурата или някакви социални придобивки. Едно увеличение от 60% е прекалено. Градът ни не е интересен и вдигането на данъка ще го направи тотално отблъскващ, заяви общинският съветник от ВМРО Нина Крушева на вчерашното заседание на комисията по икономическа и инвестиционна политика. 
Тя попита какво е направено, за да се оптимизират разходите за глобите заради неизграждането на депото за регионални отпадъци, както и колко плаща общината годишно като брутна сума за това, че не е изпълнен ангажиментът. Крушева подчерта, че в период на криза трябва да се търси къде може да се намалят разходите. 
Годишните задължения за собственик на имот ще се завишат с 20.2%, каза шефът на общинския отдел „Контрол и събиране на местни данъци и такси“ Начко Наков, като посочи за пример апартамент в кв.“Родина“, където увеличението ще е около 9 лева годишно. 
Става въпрос за едно увеличение от 5 до 11 лева годишно, като то не е чак толкова драстично. В предложението са записани доста аргументи, които съответстват на закона. Трябва да гледаме къде искаме да бъде нашата община и дали ще се доближим до Велико Търново, където ставката е 2,5%. Трябва да се търсят начини как да подобрим състоянието на нашия град, каза шефката на общинската дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева, като обясни, че не са плащани санкции за това, че не е тръгнала инсталацията на депото.
Зам.-кметът Наталия Кръстева бе категорична, че през последните три години Русе започва да си възвръща визията и да процъфтява във всяка една сфера. Тя също обясни, че санкции за неизграждането на депото няма, а има отчисления, които са изискуеми от държавата за всяка община. Не приемам доводите, че ние бездействаме и търпим санкции. Обликът на Русе се променя и градът става все по-привлекателен, беше категорична Кръстева, която подчерта, че ще работи за това и тя, и децата й да останат тук. 
Никола Михайлов от БСП също взе отношение по темата, като посочи, че 1/3 от хората са пенсионери и когато разберат, че става дума за увеличение от 10-20 лева, няма да са щастливи.