Досега никой не е изследвал защо това дете върши престъпления и какви са мотивите му за това. Неколкократните му бягства от социалното заведение, в което е настанено, по-скоро се дължат на неизпълнението на администрацията, която трябва да прилага превъзпитателни мерки, а такива не са взети. Това посочи прокуратурата и настоя състав на Русенския окръжен съд да освободи от ареста 14-годишния Шукрайдин А. от Никопол, който на 30 ноември подкара бял бус „Ивеко“ из централните улици в Русе и след серия нарушения катастрофира и бе хванат от полицаите. Тогава стана ясно, че момчето за пореден път е избягало от социално-педагогическия интернат „Христо Ботев“ в тутраканското село Варненци. И според обвинението, и според защитата на хлапето то заслужава да бъде пуснато от килия и да бъде поставено под надзор на служителите на интерната. Тричленен съдебен състав обаче прецени, че съвсем правилно и законно Шукрайдин е задържан от районните магистрати на 2 декември и окончателно потвърди ареста му.
Самият дребен малчуган бе доведен в съдебна зала без обичайните за задържаните белезници. Пред съда той се разплака като каза, че иска да се прибере при майка си и баща си, които били в Германия. Бягал от интерната, тъй като там го тормозели. А на въпрос на състава защо краде, Шукрайдин запази мълчание. 
Малкият немирник стигнал до Русе с автобус и след като се натъкнал на бус и с ключове на контакта в района на ул.“Борисова“ веднага скочил на шофьорската седалка. Подкарал го към центъра, като минувачите се озадачили от криволиченията му, още повече че на кръстовището с ул.“Мария Луиза“ детето минало на червен светофар. Затова притеснените хора подали сигнал в полицията. Оказало се, че малко след това малчуганът катастрофирал на ул.“Хан Кубрат“, след като връхлетял кола. Първоначално казал на униформените, че е на 11 години, но проверка показала истинската му възраст. 
И прокуратурата, и защитата посочиха, че малкият беглец досега не е осъждан, макар да е регистриран в детска педагогическа стая за множество противообществени прояви и да е разследван за различни кражби в Разград и Никопол. А това, че подкарал оставен без надзор бус с ключовете на таблото не било тежко престъпление и го грозели най-много 3 години лишаване от свобода. Адвокатът му изтъкна, че действията на детето са плод на неговото лекомислие и желание да отиде при родителите си в чужбина. Прокуратурата пък подчерта, че държавната политика е насочена към закриване на подобни интернати за непълнолетни, както и на затворите за невръстни престъпници. Въпреки това обаче съдът окончателно прецени, че Шукрайдин трябва да чака присъда задържан в ареста.