Случаят с преливането на заразена с малария кръв в Русе е груба медицинска грешка. Проблемът е, че не е отчетена дадената от кръводарителя информация, че е боледувал от малария. Доколко обаче кръвопреливането е причинило смъртта на възрастния пациент в Белодробната болница, е много спорно, предстои за това да се произнесе комисия. Това каза вчера д-р Ангел Кунчев, епидемиолог и главен държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването. Той бе в Русе за лекция в Русенския университет, а идването му съвпадна с маларийния скандал, предизвикан от смъртта на 80-годишен мъж на 30 ноември след преливане на дарена от камерунски студент кръв. Анализът показва доста ниско ниво на малариен плазмодий в еритроцитите на младежа от Африка. Това означава, че няма опасност да бъде заразен друг човек, убеден е д-р Кунчев.
Още двама национални специалисти се озоваха вчера в Русе заради случая, обиколил всички медии в страната.
Дойдохме да се запознаем с документацията на починалия в Белодробната болница пациент. Запознахме се с неговия престой в Университетската болница и в диспансера и разбрахме, че той е имал много и тежки заболявания, а преди години е прекарал и перикардит, от което са засегнати сърдечните клапи. Накрая е приет в Белодробната болница с възпаление на белия дроб с излив, каза националният паразитолог към Министерството на здравеопазването проф.Тодор Кантарджиев, който бе придружен от директора на Националния център по транфузионна хематология д-р Николай Андреев.
Двамата проведоха срещи с институции, които отговарят с кръвопреливането в областта, и с лекари в болницата. Констатациите им са, че медиците са правили каквото е трябвало. 
Който работи, може да допусне някои пропуски, но още не са открити грешки по документи, каза проф. Кантарджиев. По думите му в дарената от боледувалия от малария камерунски студент кръв маларийният плазмодий се среща, но не интензивно. Установено е, че той е заразен още като дете, но повече от преди две години е лекуван от нея. Според нормативната наредба в България, когато са минали повече от две години от последното лечение за малария, може да се дава кръв, но в случая е било опасно, тъй като в кръвта му е влязъл причинителят на тропическата болест, посочи професорът. Той обясни още, че когато близките се откажат от аутопсия на починал техен близък в болницата, вероятността да се открие точната причина за смъртта е много трудно.
Системата на кръводаряването е защитена до степен, която се изисква от всички закони в Европа, допълни д-р Андреев. През последните 60 години малария по кръвопреливане в страната не е открита. Заразената с болести кръв винаги се унищожава, но засега се разчита на здрави кръводарители, които не крият заболяванията си, каза шефът на центъра по трансфузионна хематология. 
Кръводарителят, заразен с малария, е приет в Инфекциозно отделение на УМБАЛ. Кръвта му е изследвана и е доказана тропическа малария. Преминал е курс на лечение с медикаменти от центъра по транфузионна хематология според изисквания на Световната здравна организация и му предстои изписване, след което ще бъде проследяван от паразитолозите в Регионалната здравна инспекция.
До 10 декември докладът от проверката на проф.Тодор Кантарджиев и д-р Николай Андреев ще бъде представен в здравното министерство.