Партията на канцлера Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) гласува днес за отмяна на двойното гражданство на родените в Германия деца на чужденци.

С това решение ХДС влиза в конфликт с коалиционните си партньори социалдемократите преди парламентарните избори идната година.

Разрешаването на двойно гражданство беше ключово искане от страна на ГСДП по време на преговорите с ХДС след предишните избори през 2013 г., което пазарене приключи с трудно постигната сделка, в резултат на което се стигна до коалиция на левицата и десницата в германия.

Решението на ХДС засяга основно турските имигранти, много от които дойдоха да работят в Германия през 1960-те и 1970-те години, но останаха в страната и започнаха да създават там семейства. Преди 2014 г. техните деца трябваше да се откажат или от гражданството на страната на родителите си, или от германското с навършването на 23-годишна възраст. Вътрешният министър Томас де Мезиер предупреди по време на разгорещения дебат по предложението на младите в ХДС, че не е правилно да се нарушава компромиса, постигнат с коалиционния партньор. "Не искаме да променяме нещата", каза той и добави, че това е удар за деца от чуждестранен произход в момент, когато страната се бори с интеграционни проблеми. По думите на Де Мезиер нямало друга партия, която да подкрепи стъпки за променяне на правилото за двойно гражданство.

Решението на ХДС беше взето с малко мнозинство - 319:300 гласа. Това скоро предизвика реакцията на ГСДП, като министърът на правосъдието Хайко Маас каза, че промяната на правилото ще бъде "крачка назад за интеграцията".

На гражданите от ЕС вече е разрешено да имат както германско гражданство, така и такова на страната си по произход.