Има сценарий за строеж на „Белене” или за препродажбата му. Това заяви по време на днешния блицконтрол вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„В процеса на вземане на окончателно решение няма нищо лошо, дори е похвално, че се водят преговори с потенциални инвеститори. До момента е имало интерес от няколко компании, но не съм в състояние да коментирам имената, поради несъгласие на другата страна. Тази седмица имаше официално посещение от представители на голяма китайска корпорация, специализирана в сферата на ядрената енергетика. Проведени бяха предварителни разговори. Те са инвестирали доста усилия, за да анализират ситуацията с този проект”, каза Дончев.

„Допускаме сценарий и разговори за строеж на тази ядрена електроцентрала. Това би следвало да се случи изцяло на пазарен принцип, базирано на инвестиция от този, който е заинтересован и опит да се търси рентабилност в съоръжението на либералния пазар. За да се случи то трябва да продава енергия на конкурентни цени”, поясни Дончев.

Той обясни, че при разговорите с трите, проявели интерес инвеститори към „Белене” твърдят, че подобно предварително условие ги удовлетворява и че за тях интересът е не само към пазара в България, а в регионалния пазар.

„Ако се продължи по този път най-редно е да се следва приватизационна процедура за почти двата реактора и площадката на Белене да бъдат оценени и да се организира прозрачна и конкурентна приватизационна процедура. Не допускаме да се инвестират държавни средства в този проект сме информирали всички, че те не могат да разчитат на договори за гарантиране на изкупуване на електроенергия. Ако този сценарий не бъде реализиран остава вариантът препродажба. При него говорим само за минимизиране на щетите”, уточни Томислав Дончев.