Две русенски фирми фигурират сред първите 20 в ежегодната класация на най-динамичните малки и средни компании „Гепард“, изготвяна от в.“Капитал“. Подреждането се изготвя на база отчетеното увеличение на приходите за 2015 спрямо 2014 г.
На 11-а позиция с впечатляващите 677.47% ръст. е „ЕМЦ Дистрибюшън“ ЕООД. Фирмата с управител Валентин Маринов е с основен предмет на дейност металообработване и за миналата година има печалба от 1,776 млн. лева. В нея работят над 300 човека.
На 18-о място в класацията е „ДМВ Петрол“ ЕООД, управлявано от Владислав Илиев. Фирмата отчита 392.25% ръст на приходите през 2015 г. и 872 000 лева печалба. 
В годината, в която икономиката отчете най-високия си ръст след кризата (3%), малките и средните фирми в класацията „Гепард“ са допринесли за 25% от брутния вътрешен продукт на страната, като средно са пораснали с над 70%. Ключовите фактори, които стоят зад успеха на най-динамичните компании в България, са постоянните инвестиции и печалби на цената на много загуби и компромиси в миналото, които сега се изплащат. Растежът се движи от външните пазари.
Проблемът с кадрите обаче става все по-голям, а натискът идва както от конкуренцията и по-високо заплащане в Европа, така и от липсата на подготвени хора в страната. Затова и все повече компании правят собствени програми за обучения и набиране на персонал, а други започват работа директно с университетите. Фирмите, които са запазили специалистите и заплащането им по време на кризата, сега успяват да растат именно благодарение на тях.
Очакванията за бъдещето са по-скоро добри, като основната заплаха идва от очаквано забавяне на глобалната икономика. Малкият и средният бизнес са доста зависими от външната среда, тъй като голяма част от фирмите работят като подизпълнители или доставчици на големи чужди компании.
Добрата новина все пак е, че се увеличават предприемачите, които намират специфични ниши с висока добавена стойност, а в IT сектора продължават да изгряват звезди. А това прави бъдещето малко по-оптимистично, показва анализът на „Капитал“.