Две жени са подлъгани по изтърканата схема да дадат пари на полицията за залавяне на измамници, като в единия случай било намесено и участието на телевизионен екип. Големият удар на телефонната мафия обаче се разминал - мъж е спасен да даде 33 000 лева след намесата на бивши и настоящи служители на реда.
В понеделник сутринта на домашния телефон на 50-годишна жена от Смирненски се обадила жена, която поискала 8500 лева и започнала да заплашва, че ако не получи парите, ще последва грозна физическа разправа. Веднага след това на телефона се обадил мъж, който се представил за полицай. Той пък обяснил, че е по следите на измамници, които преди малко са я заплашили, и поискал да увие в пакет всичките си пари и златни накити и да ги предаде на полицията, за да бъдат заложени като капан за измамниците.
След като се разбрало, че жертвата живее в Смирненски и има 30 грама бижута, жената била инструктирана да сложи пакетчето с ценностите в чанта и да я остави на пейка в центъра на селото. Обяснено й било още, че след това трябва по най-бързия начин да се прибере в дома си. Щом се върнала вкъщи, жената получила ново обаждане, в което мъж с подигравателен тон и благодарил за жеста и я напсувал. Тогава жената разбрала, че е излъгана. Това засега е най-младата жертва на това престъпление, насочено изключително към пенсионерите. Не е изключено обаче и този черен рекорд да бъде подобрен скоро.
Следобед същия ден в дома на 83-годишна жена в Образцов чифлик се обадил мъж, който се представил за полицай. Той обяснил, че са научили номера й от току-що заловени измамници, които имали намерение да я измамят и я подпитал къде точно живее. Бабата гордо казала, че живее със сина си и семейството му в Образцов чифлик и не се страхува от такива заплахи, а след това дала точния си адрес. Тогава „ченгето“ казало, че синът й е при тях и заедно с него тръгват към дома му в Чифлика, за да заловят останалата част от престъпната група, която вече се била насочила към квартала. Ако искаш да помогнеш на нас и на сина си, събери всички налични пари в дома си, увий ги в найлонов плик и ги хвърли през прозореца, защото по този начин ще ги спасиш от обир, казал мнимият полицай и прекъснал връзката. Жената изпълнила разпореждането и изхвърлила през прозореца 4800 лева. След това поискала да говори със сина си, но „ченгето“ й обяснило, че той е взел парите и е отишъл при други полицаи, за да опишат номерата на банкнотите. Веднага след това връзката се разпаднала. Малко по-късно загрижената майка потърсила сина си и разбрала, че е измамена.
Пак на 5 ноември бивши и настоящи полицаи предотвратили най-голямата измама в региона. Малко след 13 часа в дежурната на Първо РПУ се получил сигнал от бивш техен колега, че е станал свидетел как възрастен мъж иска да изтегли от банков клон 33 000 лева за закупуване на имот. Служителките обаче се усъмнили в думите на клиента и го насочили към централния офис на банката, тъй като при тях нямало такава сума в наличност. Веднага след като човекът тръгнал, те също се обадили в полицията, след което към банката се насочили и екипи на Първо РУ. Мъжът е установен на гише. Оказало се, че това е 79-годишен русенец, който бил излъган от измамник, представил се за полицай, че трябва да помогне на органите на реда да заловят престъпна група с колкото пари има, а пред банката да твърди, че сумата е за закупуване на имот, за да не се провали операцията. 
Истинските полицаи започнали да го убеждават, че това е поредната измама и дори повикали на помощ негов роднина да го разубеди да тегли сумата, но старикът бил непреклонен и не повярвал на нито една приказка на униформените. В крайна сметка той бил откаран в Първо РУ, където служителите на реда го успокоили, разяснили му ситуацията и така даването на парите било предотвратено.