Автобиография на голямата българска актриса Елена Стефанова, анкетна карта, в която тя посочва, че не е членувала в партии и че в западни държави е ходила само на екскурзии, писмо на бившия директор на русенския театър Васил Попилиев, с което той кани търновци заедно да отбележат 60-ата годишнина на артистката. Това са само някои от експонатите, подредени грижливо във фоайето на Доходното здание в чест на 100-годишнината от рождението на „Майката на всички“ - по една от знаменитите роли на актрисата. Снимки от спектакли и от лични събития, афиши, театрални програми припомнят величието на една от най-талантливите и заедно с това най-скромните и човечни артистки в Русе и в България. 
Подготвихме тази изложба с голямо вълнение, като колегите подбираха най-емблематичните и най-интересните материали, каза началникът на Държавен архив Русе Стефка Маринова. Важни дати от живота на Елена Стефанова и най-големите й роли в 22-годишния й русенски период, когато всички я наричат „Маме“, припомни драматургът Крум Гергицов. Любимата на поколения българи актриса, изиграла десетки театрални и филмови роли, всъщност няма театрално образование. Тя вдишва аромата на сцената още във Варна, където е родена през 1916 година, а първата си роля изиграва на сцената на столичния театър „Народна сцена“. 
От русенския театър снощи на откриването на изложбата дойдоха Венцислав Петков и Косьо Станев, и двамата са имали радостта да бъдат колеги с великата Елена Стефанова.