Само миг беше нужен на решителна немска овчарка, за да установи в кой багаж са скрити наркотици, и да се впусне към „изоставения“ на червения мокет във фоайето на Доходното здание куфар. Безпогрешните действия на кучето предизвикаха откровен възторг у десетки русенски ученици, които станаха свидетели на точната реакция на овчарката, командирована от митницата на летище София специално за обучението на децата в дунавския град. 
Това е първото извънстолично обучение, каза Стефан Бакалов, началник отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при митница „Аерогара София“. В Русе то се провежда благодарение на партньорството на агенцията със сдружение „Детски пристан“ и с подкрепа от общината и Регионалното управление на образованието. В препълнената с ученици от различни училища зала „Европа“ Бакалов търпеливо и достъпно разказа за пагубния ефект от канабис, хероин, кокаин през зловещите халюциногенни гъби до метамфетамини, известни като пико и „кашкавал“ и най-новите таблетки синтетични канабиониди. 
Над 700 вида от последните са влезли в България именно през Русе - внесоха ги румънци, които търсеха пазар у нас, обясни Бакалов, като мимоходом каза, че е наполовина русенец по бащина линия. Първите пратки успяхме да заловим, но след това дилърите откриха магазини в София, Банско и големите курорти, като се възползваха от това, че съставките на тази дрога не са забранени у нас, добави той. 
С много ужасяващи снимки и кошмарни факти бе снабдена презентацията, съпътстваща разказа на Стефан Бакалов, който посочи, че само през 2015 година в Европа 140 деца между 13 и 17 години са починали още при първата доза дрога. При фактите, които спецът представи, хихиканията на учениците в залата постепенно затихнаха. А когато той покани те да направят тест на наркотици, които бяха донесени от София специално за обучението, интересът беше повече от голям. След това тийнейджърите наблюдаваха, а и сами участваха в демонстрация на хватки и движения, с които младежите могат да се отбраняват при агресия към тях. И накрая кулминацията на обучението беше излизането на обучените кучета, което предизвика възторг у учениците и - както се надяват организаторите - трайни и запомнящи се впечатления от срещата.