Приходите от продажби на производителите на автомобилни компоненти в България ще достигнат 2 млрд. евро за 2016 г. За 2015 г. те са били 1,55 млрд. евро, което е 3,5% oт брутния вътрешен продукт (БВП), отчетоха от Българската агенция за инвестиции (БАИ). 
В сектора са заети повече от 33 хил. души. Близо 3000 от тях работят в русенските заводи на „Монтюпе“, „Витте Аутомотив“ и „Ал Филтър“.
България е на първо място сред 10 европейски държави по привлекателност за инвестиции в сферата на автомобилната индустрия според проучване на консултантската компания „Колиърс интернешънъл“, припомниха от БАИ. Според Стамен Янев, изпълнителен директор на агенцията, вече е постоянен интересът към производство на части за големите автомобилни концерни в България. През последните пет години агенцията е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. Това ще създаде предпоставки да се отворят над 6500 допълнителни работни места. Има още 6 потенциални проекта за следващата година в тази област, като един проект е в процес на сертифициране.
Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В Пловдив се произвеждат маслените помпи за новата S-класа на „Мерцедес“, дисковите спирачки на „Ауди Q7“ се произвеждат в Русе, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за БМВ, „Ауди“ и въобще за „Фолксваген груп“ се правят в Божурище. „Са-Ба България“ избра Димитровград за производството на осветителни тела за автомобили. Стойността на проекта е 8 млн. лв., а новооткритите работни места ще бъдат 150. В заводите на „АББ“ пък се произвеждат роботите, които сглобяват БМВ. В Стара Загора се правят уплътнения за „Опел“, а в Мусачево и Ихтиман - тапицерия за „Мини Купър“.