Руският президент Владимир Путин заяви, че според него новоизбраният американски държавен глава Доналд Тръмп е умен човек, който е запознат с високото ниво на отговорност, която има на новия си пост. Такова мнение изрази руският лидер в интервю за телевизионния канал НТВ.

“Тръмп е бил търговец и предприемач, сега той е държавник, той е глава на САЩ – една от водещите световни страни, една от водещите световни икономики, водеща във военно отношение държава“, каза Путин.

„След като той (Тръмп – бел. ред.) има успех в бизнеса, то това говори, че е умен човек. А ако е умен човек, то това означава, че той напълно и достатъчно бързо осъзнава различното ниво на отговорност“ на своя пост, заяви президентът. „Надяваме се, че той ще действа именно от тези позиции“, допълни той.

В интервюто Путин също така посочи, че опитите за установяване на еднополюсен ред в света се е провалил и балансът на световната арена се възстановява.

„Ситуацията се променя. Смятам, че за никого не е тайна, всички виждат, че много от нашите партньори предпочитат сами да се обръщат към принципа на международното право, тъй като балансът в света постепенно се възстановява“, каза руският президент.

„Опитите за създаване на еднополюсен свят не се наложиха“, заяви още Путин.

По думите му Русия винаги се придържа към това да защитава своите собствени национални интереси, но уважава тези на останалите страни. „Така ние строим нашите отношения с всички останали наши колеги“, допълни той.