Десет! Девет! Осем!... Едно! И коледната елха пред сградата на общината засия в светлини. Кметът Пламен Стоилов заедно с Дядо Коледа снощи натиснаха копчето на дистанционното и елхицата - предвестник на едни от най-очакваните и красиви празници, грейна с всичкия си блясък. 
Леденият вятър, който от вчера следобед се опитваше да прибере русенци по домовете им, не успя да попречи на десетки деца да доведат родителите си на площада. Закачулени и увити с шалове и шапки, те ръкопляскаха и шумно одобряваха концерта, който бяха подготвили за тях даровити деца и младежи от формациите към Общинския детски център за култура и изкуство и към Общинския младежки дом. Сред талантите, които направиха концерта цветен и вълнуващ, бяха Габи Йорданова, която изпя песен, солисти на детски вокални групи, които радват Русе с куп награди от фестивали и конкурси, танцьори от детски фолклорни формации. Аплодисменти пожънаха и мажоретките от Младежкия дом, а след изпълнението им две от тях доведоха самия Дядо Коледа - с маршова стъпка и под ритъма на барабанче. Белобрадият старец поздрави малките си верни почитатели и на свой ред покани кмета Пламен Стоилов да приветства децата и родителите. Стоилов пожела весели празници на русенци, мир в техните семейства и сполука във всичко. 
Щом елхата грейна в светлини, а заедно с нея и елените пред шейната, Дядо Коледа и дори Снежният човек - новата придобивка към градската коледна украса, небето над площада избухна в ярки водопади от бляскави фойерверки. Те пък накараха тийнейджъри и дори напълно солидни минувачи да извадят телефони и таблети и да си правят селфи на фона на празничното светлинно пиршество.