Още следващата седмица съм разпоредил свикване на Съвет по отбрана, на който ще приемем оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов и вероятно ще обсъдим възможностите за нов началник на отбраната.

Това заяви пред журналисти министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Военният министър в оставка поясни, че все още няма име за нов началник на отбраната, но има подходящи за тази длъжност. „Оставката на началника на отбраната вече е факт. Много високо оценявам моралните подбуди, заради които генерал Попов подаде тази оставка. Мога да изразя отличните си впечатления от неговата работа, професионализма му и това, че той направи всичко възможно, за да промени сектора, в който работи”, заяви Ненчев.

Относно това дали вижда политическа кариера пред генерал Попов, министърът в оставка отбеляза, че много би се радвал на това. „България има нужда от хора като генерал Попов. Изключително честен и почтен човек, със забележителни морални качества. Много бих се радвал, ако реши да се занимава и отдаде на общественото поприще. Би било чудесно”, смята Ненчев.

Запитан дали би останал военен министър, ако РБ реализира мандата, той обясни, че не са обсъждали такива варианти.

Според Ненчев България е в безпрецедентна политическа, икономическа криза и са застрашени и националните интереси на държавата. „Всички заедно трябва да проявяват необходимия разум. България е в много тежка ситуация, обградени сме с безпрецедентни кризи. Те имат своето значение и за България. Безпокоя се за всичко онова, което има да се случва с бежанците, с опазването на границата, с обществения ред и всичко останало. Обикновено в тези случаи нещата не се развиват по сценария, който сме очаквал”, убеден е още Николай Ненчев.