Специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура (СГП) предаде на съд Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление.

Обвинителният акт срещу бившата скандална съдийка е внесен днес в Софийски градски съд.

От прокуратурата разясняват, че обвинението на Ченалова за престъплението по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС – докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци” ООД, при условията на продължавано престъпление – с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в ЗСВ и ГПК, с цел да набави облага за „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци” ООД.

На 18 юли 2013 г. „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци” ООД е подало искова молба до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания /НЕК/, като е претендирало плащане на сумата от 6 459 922 лв. По образуваното търговско дело за съдия докладчик е била определена Румяна Ченалова. Съдия Ченалова е следвало да установи дали е налице редовна подадена искова молба и в случай на установена нередност, е следвало да остави без движение молбата – до отстраняване на нередовността. Исковата молба е била нередовна, тъй като не е била платена дължимата държавна такса в размер на 258 396 лв. Въпреки това съдия Румяна Ченалова е насрочила за разглеждане търговското дело.

На 24 юли 2013 г., въпреки нередовността на исковата молба, съдия Ченалова е допуснала поисканото от „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци“ ООД обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК са били запорирани до размера на 6 459 922 лв. и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума в посочения размер.

На 15 октомври 2013 г. „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци“ООД подало допълнителна искова молба, с която увеличила исковата си претенция с 4 392 706 лв. Дължимата държавна такса за увеличението на иска е в размер на 175 708 лв., но и тази такса не била заплатена от ищеца.

Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция на „ОЕТ-Обединени Енергийни търговци“ООД. От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба, както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

В рамките на това длъжностно престъпление обвиняемата Ченалова не изпълнила служебните си задължения и при провеждане на процедурата за поправка на протокола от едно от съдебните заседание, като не изслушала наличния звукозапис и обясненията на секретаря, участвал в това съдебно заседание, а пристъпила към отразяване на поправките и допълнението, безкритично, така както били направени от „ОЕТ–Енергийни търговци“ ООД. Така създала възможност да бъде постановено решение по делото въз основа на приложените към първоначалната искова молба копия на документи, без да са представени и сверени с оригиналите им, в хода на съдебното производство.

От деянието са настъпили и значителни вредни последици - още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на Съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд. Последният, като първоинстанционен съд по търговски спорове със сериозни икономически интереси, е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на Съдебната система. От друга страна за ответника – „НЕК“ ЕАД са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в невъзможност да разполага с незаконно запорираната му сума в размер на 6 289 962,04 лв., при осъществяване на търговската си дейност.

В хода на разследването е установено, че 22 април 2014 г. съдия Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Документът представлява протокол от проведено открито съдебно заседание от 22 април 2014 г. по посоченото по-горе търговско дело, за поправка и допълване на протокол от заседание от 26 март 2014 г. Въпреки, че не отговаря на действителността, Ченалова удостоверила в протокола, че при проведено съдебно заседание на 26 март 2014 г. пред съда били представени три броя фактури с получател ищеца по делото и едно преводно нареждане и че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. Целта на съдия Ченалова е била този документ – протоколът от съдебно заседание, да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства.

Материалите от разследването представляват 18 тома, 12 класьора и една папка, като в хода на разследването са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели.

Предстои насрочване на делото в Софийски градски съд.