Разбира се, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи и в зависимост да ни подреди по друг начин. Народът ще го каже, той има думата в случая.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на излизане от президентството, където върна връчения му от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство.

Ако Радев и Плевнелиев успеят да се договорят за служебен кабинет, който да направи изборите, нищо лошо не се е случило.

Разбира се, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи и в зависимост да ни подреди по друг начин. Народът ще го каже, той има думата в случая.

Относно това, ако Реформаторите вземат мандат дали би ги подкрепил, Борисов каза, че не говори от името на други партии, но не вижда как може най-голямата партия ще подкрепя правителство, което има друга различна политика.

Най-доброто, което е постигнато е, че е била стабилна страната, каза той. Целият протестен вот е бил насочен срещу ГЕРБ, каза още той и допълни, че народът е решил как да се гласува на референдума.

Всичко може да се промени, ако има желание. Видяхте, че Изборния кодекс го променяхме няколко пъти.

Трябва да се управлява тогава, когато си спечелил избори. Демокрацията е най-ценното нещо и народът дава право за управление и народът го взима, посочи той.

Ако един ден пак прецени, сме готови, на местата сме си, заяви той.

Борисов каза също, че когато са правили правителство са били в хипотезата “избори до дупка”, а след ерата на БСП с премиер Пламен Орешарски припомни, че е трябвало да се правят компромиси, а като е влязъл в парламента благодарил, че има правителство и може да се мине през тежките кризи - финансови и бежански. Това обаче като възможности вече се е изчерпало, каза Борисов.

Борисов каза още, че е готов да вдигне пенсиите, но едва три тримесечия сме имали ръст в икономиката като 3.6% е за последното тримесечие, а на годишна база е 3.1% “Моята прогноза беше и ако не бяха тези огромни плащания и за “Белене” и за КТБ, за американски централи и др. щяхме да го минем този ръст а догодина щеше да е над 4%.

Освен това е избавил страната от контрабандистите, отново изтъкна той. Вече и за ноември има 3.4 млрд. излишък, но в света в който има различни катаклизми, всеки иска да има гаранция във фискален резерв да има възможност да оперира със средства.

Борисов е доволен, че се дава добра оценка за неговото управление.

Популизмът премина всякакви граници, категоричен беше Борисов. Винаги съм разсъждавал, че държавните пари са нещо свято и трябва да се пазят.

Премиерът в оставка каза, че е говорил с шефа на НСО и го е помолил да върне каквото е взето за държавни нужди. Той обясни, че джиповете са на ротационен принцип, но се използват от всички. Борисов си спомни и, че с този джип е возил Дейвид Камерън на границата с Турция и българите са получили 40 джипа безвъзмездно. След това е возил Виктор Орбан, благодарение на когото само страната ни целево и извън бюджети е получила 320 млн. лв. С тези джипове са возени вътрешните министри на Австрия, Германия и кой ли не по границата и с тези коли е обезпечавана моята сигурност, коментира той.

Освен това на 12 декември страната ни ще получи 12 нови джипове за границата и с парите ще се купят 470 нови джипа за границата.

“Умолявам Радев при наличния бюджет да седнат президента и да излъчат едно правителство, което да направи прехода, да определи дата за избори, да се успокои държавата. Бюджет има вече. Всички сфери са получили повече пари, така че няма да се усети, че сме си отишли”, каза Борисов.

Ако Радев бъде така добър да се поеме отговорността заедно със сегашния президент да направят правителство, тогава те ще излъчат и еврокомисар. От ГЕРБ няма да предлагат еврокомисар, добави той.