Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) губи позиции в Близкия изток, но променя тактиката си в Европа и остава заплаха за континента. Това се казва в новия доклад на европейската полицейска служба Европол.

„От гледна точка на ИД терористичните актове, извършени в Белгия и Франция през 2015 г. и 2016 г. са успешни и ефикасни. Взимайки предвид този факт, както и това, че терористичната групировка все още има възможност за нанасяне на удари, в Европа остава вероятността от нови атаки в близко бъдеще, както на единаци, така и на групи“, се казва в доклада.

От Европол посочват още, че опасността от подобни нападения не важи само за вече нападнатите страни, но и всички останали, които са част от антиправителствената коалиция, водена от САЩ. В същото време атаките могат да бъдат организирани по начин, който да „компрометира сирийските бежанци и да застави европейските страни да променят своята политика спрямо тях“.

В документа се посочва още, че като най-вероятни оръжия на бъдещи атаки са тези, които вече са използвани при предишни нападения. Това е така заради „простотата на производство, покупката и използването на такива оръжия и взривни вещества и тяхната доказана ефективност“.

От Европол посочват също, че отслабването на позициите на „Ислямска държава“ в Близкия изток води до връщането на много бойци в техните родни държави, което представлява потенциална опасност за сигурността. Освен това се посочва, че не само ИД, но и групировки като „Ал Кайда“ и „Джебхат ан Нусра“ също са заплаха за страните от ЕС и западните интереси като цяло.

Директорът на Европол Боб Уейнрайд посочва, че най-необходимо за засилване на безопасността на континента е добрата работа между отделните служби за сигурност на европейските държави.

По данни на службата през 2015 г. в резултат на терористични нападения в Европа са загинали 150 човека, основна част от които във Франция. Броят на отделните нападения се е увеличил от четири през 2014 г. на 17 през 2015 г., а числото на задържаните по подозрение в съпричастност към терористична дейност за този период се е увеличило от 395 човека до 667 човека.