В крайна сметка се стигна до безстопанственост, затова, че съм можел да взимам по-големи наеми. Това заяви ген. Стоян Тонев, бивш директор на Военно-медицинска академия, след първото заседание на делото срещу него за безстопанственост, предаде репортер на БГНЕС.

Относно обвиненията за ощетяване на ВМА с над 6 млн. лв., ген. Тонев заяви, че това не са сериозни неща.

"В крайна сметка се стигна до безстопанственост, затова, че съм можел да взимам по-големи наеми. Обаче моите наеми са най-високите в България. Моите наеми са по-високи, отколкото военните болници във Виена и в Рим. Всичко е на базата на сравнения, нали. А освен това няма нито наредба, нито закон, който да казва - има си обществена поръчка, явяват се и се определят наемите. Искам само да ви кажа, че в България, едно 60% от джипитата не плащат наем, т.е. целта на наема не е основно печалбата, а да задържиш хората си да останат. Например и в София, на много места Общинският съвет е решил, че, за да задържи джипитата им взима по 0.12 лв. Това е нормалното, защото иначе той отива отсреща и взима по 30 лв. на човек, когато идва при него", коментира той.

На въпрос дали това е целенасочена атака срещу него и ако е така какво цели тя, тен. Тонев каза, че причината е, защото живеем в България. Моят род по бащина линия е от Чирпан и даже съм роднина на Яворов, прочетете какво е написал Яворов за България как е искал да емигрира в Сърбия и като умре и прахът му да не е в България. Слава Богу, че има и свестни хора и те ти дават възможността и нещо свястно да направиш в България, защото не трябва да се бъркат моралните императиви и закона. Ако ние тези неща ги смесим получаваме Ислямска държава, посочи ген. Тонев.

Аз съм спазил всички законни правила, каза ген. Тонев и допълни, че идва един момент, когато е станал неудобен, дори и това, че е много добър. Мисля, че това, че бях независим ме направи неудобен, посочи още той.

Днешното съдебно заседание е предварително изслушване, в което се уточняват параметрите кога да бъдат заседанията по делото.