Великобритания е готова да провежда твърд курс в отношенията си с Русия във връзка с действията й в Украйна и Сирия, но не се отказва и от диалог, се казва в словото на британския първи дипломат Борис Джонсън, което ще бъде произнесено по-късно днес, но извадки от него са вече цитирани във в. „Гардиан”.

„Великобритания е готова за твърд подход в отношенията с Русия, но това не значи, че ще е неразумно да се водят преговори”, се посочва в изказването, което Джонсън ще произнесе в Кралския институт по международни отношения „Чатъм хаус” в Лондон. Речта на Джонсън е озаглавена „След излизането на Великобритания от ЕС”.

„Да, точно Великобритания настоява за засилване на санкциите против Русия” във връзка със събитията в Крим, в Източна Украйна и въздушните удари по Алепо, изтъква ръководителят на Форин офис.

Джонсън подчертава, че „като се вземе предвид всичко това, не можем да нормализираме отношенията с Русия или да се върнем към обичайните взаимоотношения”, цитира „Гардиан” .

Външният министър пояснява, че за промяна на подобна ситуация Русия трябва да „спре бомбардировките в Алепо, да гарантира участие на Асад в сирийските мирни преговори и да се съобразява с Минските договорености за Украйна”.