При едно от посещенията си на езерото Балатон на класика на унгарската литература Мор Йокай сервирали бобена супа с наденица и пушено свинско краче. Той толкова много я харесал, че помолил за рецептата и оттогава до смъртта му през 1904 г., когато бил 79-годишен, това ястие му останало любимо и често карал съпругата си - известната драматична актриса Роза Лаборфалви, да го приготвя вкъщи. Впрочем тя била отлична домакиня и обичала да глези мъжа си и гостите им с обилни и изискани обеди и вечери. Бобената супа на Йокай обаче получила и свой собствен живот, защото той я включва в най-известния си роман „Синовете на човека с каменното сърце“. 30 години по-късно основоположникът на съвремената унгарска кухня Карел Гундел публикува рецептата в своята „Малка унгарска кулинарна книга“, издадена през 1937 г. и претърпяла досега 40 преиздавания на 20 езика. Така официално бобената супа получава името на Мор Йокай.
Ако това име нищо не ви говори, то е защото унгарската литература е по-слабо популярна у нас, вероятно заради трудния маджарски език. Но трябва да знаете, че либретото на прочутата оперета на Йохан Щраус „Цигански барон“ е написано по новелата „Сафи“ на Мор Йокай. Той е изключително плодовит писател и за целия си съзнателен живот е написал повече от 110 романа, новели, пиеси и стихотворения. Освен споменатия вече роман „Синовете на човека с каменното сърце“, на български са преведени още и „Унгарски магнат“, „Черните диаманти“, „Жълтата роза“. По образование обаче Йокай е юрист и кариерата му започва като адвокат. Това не е негово желание, а семейна традиция, която го задължава да продължи професията на баща си, въпреки че отрано показва литературни заложби.
Но когато съдбата вече е начертала нечий път, семейната традиция е безсилна. В калвинисткия колеж, който завършва, Йокай се среща с бъдещия национален поет на Унгария Шандор Петьофи, който изиграва важна роля в живота му. Йокай става добър юрист и като адвокат печели още първото си дело, но това поприще не му е на сърце. Перото го влече и едва 20-годишен той пише първата си пиеса „Еврейското момче“, а Петьофи го въвежда в средите на литературните знаменитости в унгарската столица.
Когато през 1848 г. избухва първата демократична революция в Европа, включително в Унгария, получила името Пролетта на народите, в която една от ключовите фигури е Шандор Петьофи, младият главен редактор на водещото литературно списание „Eletkepek“ Мор Йокай защитава ентусиазирано реформаторските идеи за демокрация, либерализъм, национализъм и социализъм. Само за година австрийски и руски войски съсичат революционния полет, а Йокай преживява следващите 14 дни като политически неблагонадежден.
Тогава той се посвещава на реабилитацията на забранения и унижен в Австро-Унгарската империя маджарски език, започва да изучава традиционната унгарска кухня и да я защитава, включително със статии в местните вестници. Проучва кухнята на различните райони, търси и записва най-характерните ястия в тях - например сармичките в Клуж, рибената яхния в Сегед, киселото зеле в Трансилвания, саламът в Дебрецен. Увлечен в тази си кауза, той започва да създава и свои рецепти. Затова днес Мор Йокай, освен като класик на унгарската литература от 19 век, е известен и като кулинар, обогатил националната кухня със собствени оригинални рецепти, а в почти всички унгарски ресторанти могат да се намерят ястия, приготвени именно по негови рецепти.
Разбира се, най-известна е бобената супа Йокай. В нея като във всяка унгарска манджа важна роля играе превъзходният червен пипер, а по-нетрадиционната съставка е пушеното свинско краче. Според една по-ранна рецепта, спомената от Карол Гундел, в боба се слагало не само краче, а и ухо и опашка от младо прасе сукалче. В по-късните рецепти крачето е сменено с пушен джолан, а за още пикантност са добавени черен пипер и люти чушки. Още една промяна е претърпяла рецептата до наши дни. В оригиналния вариант вместо дребна паста или фиде се използвали парченца тесто, приготвено от брашно, яйце и сол без вода. След като то се разточело, от него се откъсвали дребни парченца, наречени на унгарски чипкедни (или щипки от отщипвам). Колкото до боба, самият Мор Йокай казвал, че той трябва да е едър като броеницата на гръцки монах.
Всяка година Унгарската национална гастрономическа асоциация организира в град Балатонфюред състезание за приготвянето на прочутата бобена супа по време на Дните на Йокай. 

Бобена супа Йокай

Необходими продукти:
180 г зрял боб
300 г пушена наденица
1 пушено свинско краче
1 средна глава лук
3 с.л. свинска мас
1-2 моркова
1 домат
150 г зелени чушки
150 г сметана
1 с.л. брашно
3 с.л. червен пипер
корени магданоз
дафинов лист
чесън на вкус
червен пипер
30 г дребна паста тип орзо
сол
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта. Свинското краче се слага в 1,5 л вода и се вари до пълно омекване. На другия ден се отстранява мазнината, която се е отделила върху повърхността на бульона, и в нея се пържат нарязаните на кръгчета моркови и корени магданоз. Добавят се фасулът заедно с водата, в която е бил накиснат, и бульонът, в който се е варило свинското краче. Подправя се с дафинов лист, неголямо количество чесън, ситно нарязани зелени чушки и домата. Соли се малко и при необходимост, защото бульонът от свинското краче става солен. Вари се под капак на слаб огън.
Наденицата се нарязва на кръгчета, които се изпържват и се отцеждат върху кухненска хартия. В мазнината от наденицата се запържва ситно нарязаният лук и когато стане почти прозрачен, се добавя червеният пипер, като съдът се отдръпва от огъня, за да не прегори пиперът. Тази запръжка се прибавя към супата, когато бобът вече е омекнал.
Сметаната се смесва с брашното и се добавя към супата. След това се слагат дребната паста и кръгчетата наденица. Супата се оставя да заври още веднъж.
Преди поднасяне месото от свинското краче се нарязва на малки парченца и се разпределя по чиниите. Ако супата стане по-кисела, в нея може да се добави малко захар.