Русия е готова да развива отношенията си с новата американска администрация. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч пред Федералното събрание.

„Готови сме за сътрудничество и с новата американска администрация“, каза държавният глава. „Важно е да се нормализират и започнат развитие двустранните отношения на равноправна и взаимноизгодна основа“, допълни той.

По думите му е важно Москва и Вашингтон да се борят заедно срещу главната световна заплаха днес, а именно световният тероризъм.

„Разчитаме на общи усилия със САЩ в борбата с реалната, а не измислена, заплаха – международният тероризъм“, каза Путин. Той подчерта също, че „именно тази задача“ решават в Сирия руските военнослужещи, в резултат на чиито действия са „нанесени значителни щети на терористите“.

Държавният глава посочи още, че взаимодействието на САЩ и Русия в решаването на международните и регионални проблеми е в интерес и на двете държави. „Имаме обща отговорност за осигуряването на международна безопасност и стабилност“, допълни президентът.

В своята реч Путин заяви също, че руската държава не би искала да се противопоставя на никого и търси приятели, но това не означава, че ще пренебрегне своите интереси.

„Не искаме да се противопоставяме на никого, това не ни е нужно – нито на нас, нито на нашите партньори, нито на световната общност. За разлика от някои чуждестранни колеги, които виждат в Русия противник, ние не искаме и никога не сме искали врагове, ние се нуждаем от приятели. Но няма да допуснем нарушаване на нашите интереси и тяхното пренебрегване“, допълни държавният глава.

Путин посочи също, че Русия разбира своята отговорност пред света и е готова да вземе участие в решаването на международни и регионални проблеми, но там, където участието й е „уместно, търсено и необходимо“.

Президентът също така заяви и необходимостта от „укрепване на режима на неразпространение“, посочвайки, че опитите за отслабване на стратегическия паритет са крайно опасни и могат да доведат до глобална катастрофа.

По време на своята реч Путин коментира и активната източна политика на Москва, която по думите му е продиктувана от националните интереси на страната, а не от конюнктурни съображения.

„Активната източна политика на Русия е продиктувана от конюнктурните съображения на днешния ден, не от охлаждане на отношенията със САЩ или ЕС, а от дългосрочните национални интереси и тенденциите на световното развитие“, каза Путин.

По думите му партньорството и стратегическото сътрудничество на Русия с Китай е един от факторите за осигуряване на глобална и регионална стабилност. „То служи като образец за световен ред, построен не върху идеята за доминиране на страна, колкото и силна да е тя, а върху хармоничното отчитане на интересите на всички страни“, допълни още той.

Днешното обръщение е 23-то в най-новата история на Руската федерация и 13-то за Путин.

По традиция съдържанието на изказването се пази в тайна до момента на произнасянето му. Но, според прес секретаря на президента Дмитрий Песков, всяко послание е различно. По думите му традиционно акцент се поставя върху социалната сфера, социалните отговорности на държавата, а международната част няма да преобладава.