Талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс, който трябва да се разкрива, подпомага и насърчава. Те трябва да получат шанс да продължат образованието си и да започнат с повече увереност своя професионален път.

Дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън вече дванадесет години има не само национален обхват, но и успява да преодолее едно от най-дискриминиращите разделения в България – между големите градове и малките селища. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на стипендиите „Нели и Робърт Гипсън“ за български студенти с високи академични постижения, чиито семейства са затруднени да покрият разходите за образованието им, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че от 2004 г. насам създаденият фонд от Нели и Робърт Гипсън в сферата на образованието, със сътрудничеството на фондациите „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американската фондация за България, вече е подкрепил над 1150 млади българи в пълния им курс на обучение.“Благодарение на дарителството в образованието стотици млади българи, постигнали отлични академични резултати в нашите висши учебни заведения, но изпитващи сериозни материални затруднения, имат шанса да продължат своето образование и да сбъднат мечтите си с помощта на предоставените стипендии от семейството“, допълни президентът.

„Вярвам, че няма малка и голяма благотворителност. Щедростта не може да бъде измерена и подредена по значимост. Всеки дарителски акт е животворен и далновиден. Така се създава едно по-устойчиво бъдеще, укрепва се общността, възпитават се доброта, доверие и най-важните човешки ценности”, заяви държавният глава.