Мултинационалният гигант Nestlé, съобщи, че е разработил иновативен метод за преструктуриране на захарта. Това ще позволи на компанията да намали количеството захар в подсладените си продукти. Така че, дами шоколадохолици, вече ще можете хем да ядете шоколад, хем да си пазите линията!

„Това пак си е захар, но с по-различна структура, благодарение на която ще се разтопява по-бързо в устата и ще влиза по-лесно и безвредно в стомашно-чревния тракт”, разказва д-ро Стефан Катсикас, главен технологичен директор в компанията.

От фирмата обаче, отказват да дадат повече детайли за процеса, тъй като в момента се борят да патентоват откритието си. Въпреки това д-р Катсиклас реши да разкрие мъничка част от мистерията зад иновацията като сравни нормалната кристална захар с кутия за обувки, която е не само направена, но и пълна със захар. Сладкото нововъведение, от друга страна, ще притежава същия екстериор, но няма да има толкова голямо количество захар във вътрешната част. Така, колкото по-малко е количеството захар, толкова по-малко то ще вреди на стомаха.

От Nestlé споделиха още, че новата захар ще влезе в състава на продукти, които ще започнат да се произвеждат през 2018 г., а повече информация по въпроса ще дадат следващата година. Компанията обещава още да използва продукта, за да намали съдържанието на захар в захарните си изделия с близо 40%.

Ако новото подслаждащо вещество стигне до пазара, то най-вероятно ще се превърне за нула време в Свещения граал за бизнеса с храни, който търси все по-иновативни, различни, екологични и здравословни подсладители.