Мястото на 45-годишния турчин Хасан Адениз е в ареста, реши окончателно състав на Русенския окръжен съд. Шофьорът бе вкаран зад решетките по скандалния случай с хванатите на Дунав мост шестима привърженици на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, който е определен като враг номер 1 от президента на Турция Реджеп Ердоган. Именно Хасан е сочен за каналджията, който трябвало да превози зад граница нелегалните пътници, които бягали от надвисналия над тях гняв на турския президент. След като бяха намерени скрити в кухини на камиона, редом до чували с почистващи препарати, на 15 октомври гюленистите директно бяха пратени обратно в Турция. В русенския арест обаче остана шофьорът, който е имал за задача да ги транспортира.
45-годишният мъж, завършил едва 8 клас, поиска да бъде пуснат под домашен арест или парична гаранция. Адвокатът му бе категоричен, че ако е съдействал за превозването на гюленистите, турската власт е нямало да го пропусне и е щял да бъде върнат обратно със заловените емигранти. Хасан не бил подавал молба за политическо убежище, а според защитата му може да отседне на турски паркинг, докато чака делото срещу него да започне в съда.
Самият турчин заяви, че е невинен и иска да се върне в родината си. Тези негови думи бяха прочетени от прокуратурата като косвена индикация, че иска час по-скоро да напусне България, а с това вероятно и да избяга от наказателна репресия и присъда. 
Дали и защо са предадени останалите турски граждани на Турция, както и дали са гюленисти, сирийци или с друга националност, не е въпрос на неговото обвинение. Факт е, че в карания от него камион е имало умишлено създадени кухини, в които мигрантите да се укрият. Останалото са спекулации с политическата обстановка, посочи прокуратурата и изтъкна, че за каналджийство по традиция обвинението настоява за ефективни, а не условни присъди.
Адвокатът на Хасан пък обърна внимание, че шофьорът не се е занимавал с подреждането на чувалите с препарати, нито е оставял умишлено празнини между тях. А пломбата на камиона не е местена. Всичко това било индикация, че той няма нищо общо с трафика на гюленистите. Съдът обаче прецени, че има основания да се предполага, че Хасан е виновник за тежкото престъпление, и реши, че трябва да чака присъда в ареста.