Градската елха ще грейне в ярки светлини този петък. Това стана ясно на пресконференция вчера, на която бе представен коледно-новогодишният афиш със събития на общината. В 17.15 на 2 декември започва художествената програма - с песни и танци ще бъде посрещнат Дядо Коледа, а в негово присъствие кметът Пламен Стоилов ще запали светлините на зелената красавица пред сгадата на общината. 
Много празнични концерти - с хорови песни, с изпълнения на Биг бенд Русе, с празнична програма на обичания от русенци Васил Петров, с концерт на тенора Георгиос Филаделфевс и с харесвания от мнозина Веселин Маринов - ще създават весело настроение. Новото в тазгодишната програма е специалният жест от страна на Италианския културен институт в София, откъдето изпращат четири нови филма на именити режисьори. Филмовата панорама започва на 5 декември и прожекциите ще бъдат всяка вечер от 18 ч в зала „Европа“ до 8 декември включително, като входът е безплатен. 
Със сигурност погледите на десетки русенци ще бъдат привлечени от третото издание на Фестивала на ледените фигури. Тази година той ще се проведе в специално хале с генератор, който ще запазва леда от разтопяване. Халето ще бъде изградено на паркинга до хотел „Дунав“, на 7 декември там влизат кураторите, които ще подготвят интериора, а от 18 декември вътре започват да ваят чудеса от лед творци от 8 държави, каза директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Русенци ще имат достъп до ледената галерия от 21 декември, когато майсторите от Холандия, Ирландия, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Украйна и България вече ще бъдат готови със своите изваяния на тема „Леденото кралство“. 
Коледното надиграване е на 10 декември в зала „Дунав“, традиционното коледуване - на 23 декември от 12 ч пред общината /домакини ще бъдат коледарите от Средна кула/, а в новогодишната нощ на площада в центъра за русенци ще пее Милена Славова.