Работата на парламентарната група на БСП в настоящия парламент, независимо какъв живот има той, ще бъде отговорна. Готови сме за всякакви предизвикателства и на всякаква политическа работа през горещата политическа зима, която ни очаква. Готови сме да работим и като сериозна опозиция, ако управляващите намерят сили и възможности да реализарат нов кабинет в настоящото Народно събрание. Не се притесняваме и този парламент да приключи своя живот и да проведем избори в края на март или началото на април. Това каза депутатът Добрин Данев на пресконференция вчера, като допълни, че в края на този парламент ще се разглеждат закони, които са консенсусни за всички политически сили, а тези, които са спорни, ще останат за разглеждане в следващия парламент. Той подчерта, че от БСП ще бъдат диалогични в консултациите и дебатите по промяната на Изборния кодекс. Възможно е в най-скоро време да подготвим и да внесем предложение за законова промяна за смесена система - пропорционална и мажоритарна, като предложението ще бъде обсъдено със специалисти. 
От русенската организация на БСП коментираха и проведеното разширено заседание на партията в събота, в което участваха областните и общинските председатели и координаторите. 
Беше направен сериозен анализ на резултатите от президентските избори и политически обзор на състоянието на България в момента. Прави впечатление, че българинът се отърси от онази скованост, каза не на страха и гласува така, както му повелява съвестта. Вижда се и подем в БСП, който показва, че тази партия със своята 120-годишна история е една от партиите, която ще има доминиращо значение оттук нататък в политическия живот на страната, смята областният председател Божидар Йотов.  
Коментар направи и общинският лидер Пламен Рашев, който подчерта, че в партията става тиха революция в правилна посока. Да излезем от една апатия, летаргия, да бъдем достатъчно приятни за гледане, за слушане и да излезем от онзи кръг партии, които с резултатите от референдума народът показа, че не ги обича. В този извод се е вгледала и партията и затова решенията, които бяха взети на заседанието, са именно в тази посока - нов устав, нова програма за коалиционно партньорство с други партии и имайки предвид предстоящите избори, платформа за това, което ни очаква като партия, която иска да управлява. Същото се отнася и за русенската партийна организация. Смятаме, че трябва още работа и хората да ни припознаят като нормалната и хубава партия на прогреса, посочи той. 
На пресконференцията беше съобщено, че на 10 декември от 11 часа в Пленарна зала ще се честват 120 години от създаването на русенската партийна организация, а на събирането е поканена Корнелия Нинова.

Общинските съветници от БСП: Вдигането на данък сгради е прибързано

Разговаряхме с общинските съветници от другите политически групи и смятаме, че решението за вдигане на данък сгради е малко прибързано, без да се има предвид волята на русенските граждани. Това каза Божидар Йотов в качеството си на общински съветник по повод предложението на общинска администрация за увеличение на данък сгради, което предстои да бъде обсъдено на сесията през декември. Йотов подчерта, че партията винаги се ръководи от исканията и вижданията на хората. Именно в тази насока ще бъде и нашето предложение. Но нека да видим първо какво ще бъде конкретно предложението за сесията от страна на общинска администрация, допълни още съветникът.