Американски учени установиха, че честите и редовни разходки значително намаляват вероятността от поява на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове и за смърт от инфаркт или други сърдечни болести, пише в статия в сп. „Криейтив нърсинг”.

„Знаем, че обикновените разходки са чудесно упражнение, но в миналото колегите ни са правили най-различни изводи, дали те могат да ни помогнат да се отървем от холестерола, наднорменото тегло и високо кръвно налагане. Проверихме дали наистина е така”, посочи Памела Фас от университета в Бингхемптън.

Фас и колегите й са стигнали до извод, че разходките помагат да се избавим от проблеми, свързани със сърцето и кръвоносната система, след като наблюдавали живота на 70 млади и по-възрастни жени от Ню Йорк. Те участвали в доброволни програми, които агитират за разходки и здравословен живот.

Всяка участничка получила от организаторите крачкомер и го носела непрекъснато за около 10 седмици. Междувременно учените отчитали изминатото разстояние, взимали кръвни проби, правели кардиограми и други изследвания, свързани със здравето на сърцето.

Анализът показал, че колкото повече ходели пеша участничките и колкото по-често го правели, толкова по-ниско било равнището на холестерола в кръвта им и кръвното им налягане. Аналогично се променяли кардиограмата и съдържанието на мазнини в кръвта. Всичко това сочи, че разходките значително подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, ако се практикуват редовно и често.

Сега учените планират по-мащабно наблюдение с участието на мъже и представители на различни етнически групи, чрез което да разберат дали ефектът ще е еднопосочен и да преценят по какво се различава ефектът от разходките при различните раси и при двата пола.