„Метро“ предлага програма в подкрепа на българските производители, от която в пълна степен ще могат да се възползват и фермери от Русенско. Това стана ясно на пресконференция в столицата на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева и главния изпълнителен директор на веригата Атила Йенисен. 
Изготвената стратегия предвижда да бъдат създадени 9 областни центъра за изкупуване на български плодове и зеленчуци, по един за всеки регион, в който присъства „Метро“. Продуктите трябва да отговарят на изискванията за пакетиране на веригата и ще се предлагат в нейните магазини.
Според Атила Йенисен, предстоят разговори с организации на производителите, за да се приемат критерии за качеството на продуктите и начини за измерването им. Той обеща да осигури равни възможности за всички местни фермери, като единствено от тях ще зависи дали ще решат да прилагат стандартите и дали ще бъдат отдадени да произвеждат по този висококачествен начин. Идеята е по този начин да се избягнат прекупвачите, като се даде още една възможност на българските производители да предложат стоката си на пазара, а за потребителите да се осигури по-голямо предлагане на родни плодове и зеленчуци.