Две големи реки, които обединяват множество държави, ще съберат специалисти от 15 държави в Европа и Азия, за да участват в Петия диалог по инициативата „Дунав-Меконг“. Домакини на авторитетния форум ще бъдат Русе и Русенският университет, които от 1 до 3 декември посрещат своите гости от Германия, Франция, Унгария, Лаос, Сингапур, Виетнам, Китай, Монголия, Индия и др. Срещата, която е посветена на 20-годишнината на Азиатско-европейския форум, който с началото през 1996 г. отбеляза края на Студената война, припомни доц.Мими Корнажева, директор на БРИЕ - институтът заедно с катедрата по европеистика в РУ са главните партньори при подготовката и провеждането на мащабното събитие. 
Официалното откриване ще бъде на 1 декември от 13.30 ч в Канев център, каза доц.Корнажева. Тя посочи, че главните теми на форума са посветени на водата като свързващо звено във взаимодействията на енергия, храна, живот в трансгранични и транснационални региони, както и потенциала и перспективите на водните басейни и пространства. Очаква се за откриването да дойдат министърът в оставка на околната среда Ивелина Василева и представители на Министерството на външните работи, на БАН, ООН, АСЕАН и други национални и световни институции. По време на форума главният експерт в НКЖИ Георги Узунов ще представи германо-български проект за река Дунав като воден път с потенциал за интермодален терминал. 
Ще бъдат показани интересни документални филми и изложби, а още на 1 декември вечерта в Канев център Русенската филхармония ще изнесе концерт „На хубавия син Дунав“. Концертът и всички останали събития от форума са отворени за граждани, входът е свободен, каза доц.Корнажева.