Икономическото насилие е феномен, който все повече се настанява в семейните отношения, отчетоха от фондация „Център Надя“. През последната година по тематичен проект организацията е консултирала около 30 семейства по проблема. 
Имахме случай на жена, която е принуждавана от партньора си да иска пари от своите роднини, с които той да покрива заемите си. В същото време докато мъжът я е изнудвал, живеел в нейното жилище, разказаха от фондацията. Макар насилието да се видоизменя и все по-често да клони към емоционално, отколкото физическо, тенденцията жертвите да не искат да се оплачат и защитят чрез институциите продължава.
Жертвите се страхуват да се обърнат към съда. Редовно чуваме как насилвани жени обясняват, че не могат да се разделят със съпрузите си, с които са заедно от 25 години, дори и техните деца да ги съветват. Другото специфично при засегнатите е, че държат на своята анонимност и затова имаме много консултации по телефон и скайп. Имахме и случай на майка и баща, които се оплакаха от своя наркозависим син, който чупеше и продаваше покъщнината им. Опасенията бяха, че ще нападне майка си, но тя не искаше да се вземат никакви мерки срещу него, защото „това е нейното момче“, разказа още управителят на „Център Надя“ Йоана Терзиева. От фондацията отчитат и нетипичен случай - когато младо момче, срещу което имало жалба, че е насилвало приятелката си, се обърнало към тях и потърсило помощ. Според него родителите на любимата му били преувеличили в оплакванията си, но той поискал да работи върху проблема.
От старта на проекта на 10 декември 2015, фондацията е била търсена най-вече за безплатните правни консултации по въпроса с насилието.