Трима новозаразени със СПИН са открити в частни лаборатории в Русе от началото на годината. Случаите са докладвани в Регионалната здравна инспекция, след което са насочени за изследване в Националната лаборатория по венерически болести, където диагнозите са потвърдени. Заболелите две жени и един мъж са започнали специализирано лечение в София.
Новозаболелите на възраст под 29 години са установени през пролетта и началото на лятото при изследвания след пребиваване в чужбина. Тримата нямат нищо общо помежду си, не се познават и са прихванали заразата при хетеросексуални контакти.
От 2014 година насам новорегистрираните със СПИН русенци са общо девет - по трима всяка година. С тях се провеждат индивидуални лечения по схеми. Съотношението жени-мъже е съответно 4:5.

А общо серопозитивните в Русе от 1987 година са 26, като трима са починали. От началото на тази година до 30 септември в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ са изследвани 791 русенци. По време на прегледите заразени с коварния вирус не са открити, но са установявани други опасни заболявания като хепатит.
По случай Световният ден за борба срещу СПИН - 1 декември, Регионалната здравна инспекция в партньорство с община Русе, БЧК, Мол Русе, РУ „Ангел Кънчев“, други учебни заведения, сдруженията „Център Динамика“ и „Здравеопазване и хора в риск“, медии и други партньори ще се включи в националната анти-СПИН кампания с редица изяви. Днес от 10 до 12 часа в новия корпус на университета ще бъде отворена мобилният вариант на КАБКИС. Ще се проведат и консултации с дермато-венерологът към РЗИ д-р Димитър Лазаров.
Същата акция ще се проведе и в Мол Русе на 1 декември от 16 до 18 часа. Освен тест за носителство на ХИВ доброволци от клуб „Домино“, „Център Динамика“ и БЧК ще раздават на клиентите в търговския център информационни материали и презервативи. Предвидена е и консултация с д-р Лазаров.