Невробиолози от Новосибирск, Русия, откриха естествен механизъм за защита на мозъка на новородените от недостига на кислород и родилен стрес, предаде в понеделник РИА-Новости. Според пресслужбата на Новосибирския държавен университет по-нататъшните изследвания ще допринесат за по-успешните грижи за недоносените деца.

Статията, основана на резултатите от изследване за обяснение на последствията от действията на хормоните на стреса върху формиращия се главен мозък на новородените, е публикувана в Hormones and Behavior. Автори са невробиологът от катедрата по физиология на Факултета по естествени науки на Новосибирския университет и учени от Федералния изследователски център по цитология и генетика на Сибирския отдел на Руската академия на науките.

„Резултатите на новосибирските изследователи посочват съществуването на специален молекулярен механизъм, действащ в главния мозък на децата и защитаващ мозъка на новороденото от недостига на кислород и родилния стрес. Получените резултати обясняват и последователността на изменението на хормоните на стреса (глюкокортикоиди) при новородените преди и след раждането”, сe казва в съобщението.