Онлайн търговци увеличавали цените преди кампанията „Черен петък“, за да анонсират процент намаление. Това показват резултати от първите проверки на Комисията за защита на потребителите. Председателят й Димитър Маргаритов обясни, че в един от случаите дори се е получило така, че цената след намалението е по-висока отколкото е била преди това. Най-масовото нарушение в търговската мрежа е, че не е поставяна старата цена на етикета, като така потребителите не могат да се ориентират колко е намалението. Това затруднява потребителя в преценката дали процентът намаление, с който той е бил изкушен да влезе в обекта, е истински, а и не изпълнява задължителното изискване на закона тази информация да се съдържа върху етикета на стоката.
На витрината на търговски обект с големи цифри и букви е изписано, че намалението е еди-какъв си процент за всичко, а на същия този транспарант с малки букви в ъгъла е изписано, че има и изключения от групи стоки, за които това намаление не се прилага. Категорично това е нелоялна практика със заблуждаващ елемент, каза Маргаритов.
Трябва да се внимава и при покупките на пръв поглед изглеждащи изгодни комплекти от стоки, защото в някои случай се оказва, че процентът намаление важи само за някоя от стоките в комплекта. Съветът към потребителите от КЗП е да бъдат внимателни и особено когато са в интернет да правят съпоставка на различни оферти от различни източници, защото тогава ще могат по-добре да се ориентират в промоциите и процента намаление в офертите.