Бившият зам.-министър на земеделието, някогашен депутат от ДПС Бюрхан Абазов печели търга за продажбата на бившия стопански двор в село Смирненски, научи „Утро“. Теренът с площ 13,487 дка се предлагаше на начална цена 7600 лева, а Абазов печели наддаването с оферирани 8000 лева. На търга за някогашния стопански двор, който сега е държавна собственост, се явиха петима кандидати. От протокола му става ясно, че и други от тях са свързани с бившия зам.-министър. На второ място е класиран ЕТ „Солар Енержи - Илияз Абазов“, фирма, представлявана от Илияз Бюрханов Абазов.
Бюрхан Абазов бе зам.-министър на земеделието на два пъти - веднъж при тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ при министрите Нихат Кабил и Валери Цветанов и втори път в кабинета „Орешарски“. През 2009 г. бе избран за депутат от ДПС от Русе, но впоследствие бе лишен от мандата по решение на Конституционния съд, който се произнесе в полза на Михаил Михайлов от Синята коалиция, а ДПС получи място за сметка на коалицията в Добрич. Семейството обаче е представено в парламента. Там с мандат от ДПС заседава Ферихан Ахмедова, сестра на Абазов. 
Разпродажбата на стопанските дворове, използвани от ликвидираните преди много години АПК, вече е към края си. През миналата година ОД „Земеделие“ предложи на търг 14 бивши стопански дворове за суми между 1180 и 23 194 лева. През август бяха обявени на търг още 7 имота в землищата на Кривня, Глоджево, Тръстеник и Бистренци.