Изпадналите в затруднение хора от днес на обяд вече ще могат да хапнат топла супа, сандвич, чай и плод, както и да се изкъпят в чиста баня в кризисната зимна трапезария на БЧК на улица „Гурко“ 10.
Още в четвъртък и петък доброволци направиха обход на поне 20 местообиталища на бездомници, за да ги информират, че трапезарията ще заработи от понеделник, тъй като през тази седмица се очаква сериозно застудяване. Днес ще се извършват предимно подготвителни дейности, но никой от крайно нуждаещите се посетители няма да бъде върнат, каза шефът на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов. Той обясни, че трапезарията ще работи до средата на февруари и особено в най-студените дни. Капацитетът на центъра за подкрепа, консултации и социално включване на бездомници и скитници, който за пета поредна година спасява от студа несретниците и ги изхранва, е 40 души дневно. 
Обикновено идват около 20-30, като когато времето е топло, интересът към трапезарията е по-слаб, посочи д-р Йорданов. 
В кризисния център хората, останали без покрив над главата си, могат да ползват баня, като на всеки желаещ се предоставя индивидуален пакет с кърпа, сапун, четка и паста за зъби, самобръсначка и бельо. Изграждането на хигиенни навици сред скитниците всъщност е един от важните акценти в работата на кризисния център. Д-р Йорданов допълни, че ползването на банята е с предварително записване, като в рамките на един месец всички нуждаещи се лица минават под душа. 
Наред с предоставянето на топла храна и напитки, сандвичи за вечеря и баня, в центъра бездомниците получават здравни и психологически консултации, като се провеждат и различни мероприятия и тренинги. Миналата зима един от посетителите на кризисната трапезария дори успя да си намери работа. Други двама пък бяха със заболявания и благодарение на екипа на БЧК бяха насочени към здравни специалисти, разказа шефът на червенокръстката организация. 
Работното време на кризисната трапезария на ул. „Гурко“ 10 е от 12 до 14 часа. До дни се очаква да приключи и ремонтът на фасадата на сградата, който беше извършен с национални средства. Центърът ще приема посетители до средата на февруари, като е необходим финансов ресурс в размер на 10 000 лева, от които половината са набрани.