Съборна света литургия се отслужи тази сутрин в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив по повод 1100 години от успението на св. Климент Охридски.

Частица от неговата Честна глава бе донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, който в съслужение с пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит изнесоха службата.

Мнозина миряни дойдоха да се поклонят пред мощите на светеца, които се съхраняват в гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител" - на няколко километра от Верия, близо до Солун. Манастирът е древен монашески център, известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради това, че остава постоянен дом на мощите на св. Климент Охридски.

Преди да бъдат изложени в Пловдив, мощите бяха пренесени с литийно шествие до храма "Св. Александър Невски" в София и в Рилския манастир. Днес следобед те ще бъдат изложени и в Бачковския манастир, където гостите ще се поклонят в светата обител "Успение Богорично".

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.