Откровено гаврещите се с жертвите си телефонни измамници за пръв път прибраха и дебитна карта от оплетена в мрежите им жена.
В сряда около 14.20 часа на домашния телефон на 69-годишна русенка се обадил  мъж, който се представил за полицай от Криминална полиция. Непознатият обяснил, че бандити смятат да я ограбят в дома й, предупредил я да бъде внимателна и поискал мобилния й номер. Така ще мога да ви набера и да слушам разговора ви с тези изроди по домашния телефон, казал „полицаят“ и жената доверчиво започнала да диктува. Освен тази информация, изпеченият мошеник успял да разбере и къде точно живее жената под предлог, че му е необходим точен адрес, за да може ефикасно да противодейства на бандитите.
След малко домашният телефон отново звъннал и вкараната във филма жена вдигнала слушалката, като в другата ръка държала отворения си GSM, на който вече чакал „криминалистът“. От другата страна прозвучал дрезгав мъжки глас, който заявил, че ако не му хвърли през балкона си 10 000 лева, ще дойде в тях, ще й извади очите и ще я насече на парчета. Жената онемяла, затворила слушалката и с плах глас попитала „полицая“ по мобилния телефон това истина ли е. Госпожо, тези хора не се шегуват и ако искате да съдействате на полицията, хвърлете през терасата си всички налични пари и ценности, а като дойде някой да ги вземе, ние ще го арестуваме и ще ви ги върнем. За помощта, която ще ни окажете, ще ви наградим подобаващо, казал криминалистът и изключил телефона.
Обърканата, но вярваща, че помага на добрите жена, сложила в торбичка 2000 лева, 20 грама златни накити, но се сетила, че полицията не знае данните й за наградата и сложила при парите личната си карта, а за по сигурно прибавила и дебитната си карта, но без ПИН кода заради някаква проблеснала, макар и слабо, искрица здрав разум. След като хвърлила чантичката, измамената видяла, че я взема мъж на около 30 години, висок 170 см, с тъмна коса, облечен с черно кожено яке. После цели два часа чакала обаждане от полицията, за да й върнат торбичката, и накрая решила тя да позвъни. Чак тогава разбрала, че всичко е било добре режисиран и  майсторски изигран престъпен театър.
В четвъртък възрастна жена получила на домашния си телефон заплахата, че ако не хвърли през терасата голяма сума пари и златни бижута, ще бъде пребита в дома й. Бабата обаче намерила служебния телефон на началника на Първо РПУ и като му обяснила за заплахата, той й казал, че това е дело на измамници, които дори не са в Русе и няма опасност да дойдат да я пребият. Посъветвал я да не хвърля приготвените 5000 лева и да си стои спокойно вкъщи, но старицата дълго не искала да се съгласи с него. Тогава полицаят изиграл последния си коз, като й казал, че вестник „Утро“ постоянно пише за подобен вид измами. Жената се сетила, че е чела за тях, и повярвала на началника на Първо РПУ.