Баща на пет деца, който без да иска затрил живота на 11-годишно момче, докато шофира, остана с условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок и 6 години без книжка, въпреки протеста на прокуратурата, че мъжът трябва да бъде вкаран в затвора заради тежкия случай. Присъдата обаче може да се обжалва пред още една инстанция.
36-годишният Михаил Райков бе осъден за тежката катастрофа на 3 октомври 2015 година, когато около 21.30 часа бил в колата със свой приятел в Борово, пушили цигари и си приказвали. По-късно в автомобила се качили две момчета - на 11 и 15 години. Мъжете тръгнали към бензиностанция във Волово, а децата поискали да отидат да се разходят с тях. Така и станало, но краят на разходката бил трагичен. Около 23 часа Михаил шофирал БМВ-то по пътя Русе-Бяла с близо 120 км/ч, въпреки разрешените не повече от 90 км/ч. След като се разминал с друг автомобил, водачът видял в пътната лента пред себе си разкъсана автомобилна гума на камион и рязко извил волана, а маневрата се оказала фатална. Опитът да я избягне го изхвърлил от пътя, изтървал управлението на БМВ-то, то излязло от пътя, минало през банкета, продължило надолу по земен скат, като се удряло в дърветата. Със скорост от 111.6 км/ч автомобилът се забил челно в дърво, след което се преобърнал по таван. В резултат на удара 11-годишното момче, което се возило в него, починало веднага, а 15-годишният батко се разминал със счупен поясен прешлен.
Прокуратурата настоя мъжът с 15-годишен шофьорски стаж да влезе в затвора за 4 години заради фаталния резултат от тежката катастрофа, но две съдебни инстанция - Окръжният съд в Русе и Апелативният съд във Велико Търново, посочиха, че няма основания за това завишаване. Вместо това дори го оправдаха по обвинението, че не е контролирал непрекъснато колата.