Виртуозният цигулар Светлин Русев е спечелил конкурс и е новият концертмайстор на изключително престижния Оркестър на Романска Швейцария, стана ясно вчера. Русенецът е бил избран за този авторитетен пост от  музикалния директор на състава Джонатан Нот. 
Тази година носи поредни успехи за цигуларя, който винаги се връща с удоволствие в Русе и радва публиката, най-вече на фестивала „Мартенски музикални дни“ с изпълнения - свои и на поканени от него гости. Светлин Русев стана артистичен директор на Софийската филхармония, а на 1 ноември спечели приза „Кристална лира“ в категория „Инструменталисти“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 
Швейцарските медии, които приветстват русенеца на новата артистична позиция, припомнят, че музикантът започва кариерата си на концертмайстор през 2000 г. с Оркестъра на Оверн, Франция, през 2005 г. става концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, а от 2008 до началото на тази година е на същия пост в Сеулската филхармония. Светлин Русев е професор в Парижката консерватория.