От вчера директорският пост на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ е овакантен и чака ново назначение, след като инж.Лилия Атанасова официално го напусна.
Подадох оставка още на 24 октомври, но тя не бе приета, затова си изработих едномесечното предизвестие и вече не съм директор на РИОСВ. 
Направих си равносметка, че трябва да поспра и да помисля повече за здравето и семейството си, така че причините да се оттегля са изцяло лични, заяви на неформална среща с медиите Атанасова, като благодари на журналистите за добрата съвместна работа и партньорство особено в последните два месеца.
Ексдиректорката бе категорична, че решението й да напусне поста не е следствие от предприетите мерки срещу завод „Монтюпе“ и последвал силен ответен натиск. Нещо повече - посочи, че е получила подкрепа от екоминистерството в борбата за чист въздух в Русе.
Тръгвам си удовлетворена. Преборихме се с доста проблеми, а други са на път да бъдат разрешени. През септември имаше четири критични за РИОСВ ситуации в Русе, Разград, Ситово и Главиница. Проблемите при всички тях бяха от миналото, но в един момент изскочиха. Недоволството на гражданите и напрежението върху РИОСВ не са резултат от несвършена от инспекцията работа, но бомбата избухна при нас. В същото време е добре да се знае, че не само РИОСВ отговаря за околната среда, а множество институции и хора, посочи Атанасова.
Тя бе категорична, че не се оттегля по средата на разрешаването на един от основните проблеми за Русе - този с въздуха. По нейни думи инспекцията си е свършила работата и е направила необходимото по въпроса, а сега топката е в останалите компетентни институции. 
Не че не мога да се справя с проблемите. Който го е страх от мечки - да не ходи в гората. Просто динамиката, напрежението, общественият натиск се отразяват особено на човек като мен, който влага цялата си енергия. И в един момент си казва: „Дотук!“. От 2001 година досега дадох достатъчно на системата - започнах като експерт, след това началник, на 2 пъти бях директор, посочи още Атанасова. И обясни, че дори търси нови предизвикателства. Вероятно след оттеглянето си от поста тя ще продължи да работи в научната сфера, както и като консултант по международни проекти.
Атанасова предпочете да спести мнението си как трябва да продължи работата на РИОСВ по отношение на замърсяването на въздуха и „Монтюпе“, особено след като текат дела със завода. Както е известно, дружеството обжалва тежката глоба от 500 000 лева за изпускане на облаци миризми от 108-те люка на едно от халетата си. Оспорва пред съда и самата заповед, с която бе задължено да запечата димящите прозорци.  
Все още не се знае кой ще заеме директорското място, макар и временно, тъй като няма издадена заповед от екоминистерството. Очаква се това да стане ясно другата седмица. Въпрос на време е и да се обяви конкурс за нов постоянен директор.
Атанасова спечели ръководния пост за втори път в края на март 2015 година. Преди това тя оглавяваше инспекцията по време на първия кабинет на ГЕРБ, но бе отстранена от кабинета „Орешарски“. В промеждутъка й от мандати на нейно място бе Дауд Ибрям. Той обаче бе отстранен от директорското кресло през януари 2015 година, когато видя корпоративен натиск за уволенението си и насочи вниманието към завод „Монтюпе“, след като първи предприе действителни мерки срещу ограничаване на неконтролираното изпускане на миризми от производството. Преди второто идване на Атанасова на власт временен директор бе инж.Снежана Георгиева.