Безпрецедентни безредици избухнаха в бежанския лагер в Харманли. Напрежението в лагера остава високо.

Бунтът все още не е овладян напълно, силите на реда атакуваха и влязоха в центъра, придружени от водни оръдия за разпръсване на мигрантската тълпа.

Размириците започнаха по-рано днес, когато мигрантите разрушиха новата сграда в центъра, изнесоха и запалиха мебелите от нея. По първоначална информация бунтът в е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера.

На място пристигнаха полиция и жандармерия. Силите на реда бяха замеряни с камъни от развилнялата се тълпа, която дори постави условие на властите да отворят границата със Сърбия, за да продължат своя път на Запад.

В лагера има над 3000 мигранти. В следобедните часове напрежението спадна. Главен комисар Христо Терзийски, който пристигна на място, заяви, че има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество. Процесуално-следствените действия за установяване на конкретните извършители ще бъдат проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

Терзийски съобщи, че на място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. В зависимост от ситуацията, има готовност силите да бъдат увеличени или редуцирани. По думите му, няма пострадали полицейски служители и увредена техника. Председателят на Агенцията по бежанците Петя Първанова също се включи в преговорите с мигрантите. Пред лагера по-рано през деня се събраха много жители на Харманли.