Между 20 и 30 млн. лева за проектиране на пътя Русе-Бяла са заложени в новия бюджет, каза за „Утро“ депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Той коментира, че проектирането е осигурено, но лошото е, че няма средства за самото строителство. 
Прогнозната стойност на строителните дейности за автомагистралата Русе-Велико Търново е около 600 млн. евро и предвид значителния финансов ресурс се обсъждат различни възможности за финансиране - както със заем от международни финансови институции, така и със средства от републиканския бюджет или с публично-частно партньорство. 
Очаква се окончателният избор на трасето да бъде направен в средата на март 2017 година след получаване на влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. След това ще продължи разработването на втория етап на идейния проект за изграждането на модерна пътна инфраструктура по това направление.
През август тази година е сключен договор за изработка на парцеларен план за магистрала Русе-Търново в участъка Русе-Бяла и обходния път на Бяла, като в момента той е в процес на изработка. От проекта са засеганти 17 села и един град в шест общини в Русенска област. 
С изграждането на автомагистралата ще се постигне извеждане на транзитния трафик от чертите на населените места и заобикаляне на най-опасния участък край Бяла. Освен това интензивността на движението ще се облекчи, което ще доведе до рязко намаляване на пътно-транспортните произшествия по този пътен участък.
Веселинов коментира и блиц контрола на транспортния министър Ивайло Московски в сряда в парламентарната комисия по транспорт. За пореден път депутатът е повдигнал въпроса за диспропорциите при инвестициите в Северна и Южна България. Той е попитал за изграждането на интермодалния терминал в Русе, като за първи път е чул, че има вероятност парите по оперативна програма „Транспорт“ да не стигнат и да се редуцират обекти. Възразих остро срещу това, че русенският терминал трябва да е от отпадналите. Той е единствената по-сериозна инвестиция на север от Балкана - около 30 млн. Съотношението на парите, които се харчат за този планов период по оста север-юг, и така е 1:30, каза той. Депутатът и член на комисията по транспорт е получил съгласието на транспортния министър. Веселинов изрази надежда, че и Московски, и всяка следваща администрация ще работят срещу кошмарното неравенство на регионите.